Interviews / Anne Wil Blankers over de monoloog van Molly Bloom

Anne Wil Blankers over de monoloog van Molly Bloom

Van een onzer verslaggevers Hilversum, donderdag 12 november 1970.

Anne Wil Blankers na succesvolle uitzending: “Het was een uitdaging”.

Talrijke reacties ontving de KRO gisteren naar aanleiding van de nachtuitzending van de beroemde monoloog van Molly Bloom, het slot van James Joyce vermaarde roman Ulysses.

Reacties die ondanks de soms pittige tekst vrijwel alle gunstig waren. Zij varieerden van “De KRO heeft met deze uitzending historie gemaakt” tot “Kan de KRO mij een afschrift van de tekst sturen?” De enige kritiek die er op de spelprestatie binnenkwam was op de spreeksnelheid. Enkelen vonden deze te hoog. Maar verder was iedereen vol lof voor de geweldige prestatie die de actrice Anne Wil Blankers heeft geleverd.

Zij moest de gedachtenwereld van de zwaar beproefde en als een echte vrouw van de wereld intensief levende Molly tot leven brengen: de moeilijkheden met haar man, vreugde en verdriet van haar liefdes met anderen… 54 pagina's lang.

Anne Wil Blankers: “Het was natuurlijk een geweldige uitdaging, maar tevens een enorme opgave. Het is aanmerkelijk zwaarder dan een hoofdrol spelen in een groot toneelstuk. Het is intenser, je hebt geen houvast aan anderen. Het was de eerste keer dat ik met het werk van Joyce kennismaakte. De laatste tijd heb ik veel van en over hem gelezen. Vooral toen de monoloog werd opgenomen leefde je in een geheel ander wereldje. Prachtig en boeiend.

De opname zelf stelde ons (regisseur Willem Tollenaar en vertaler John Vandenbergh) , voor speciale problemen. We hebben er tien dagen over gedaan. ledere dag moest wat sfeer betreft aansluiten op de vorige en het totaal moest zo zijn dat het leek alsof het in één stuk was opgenomen. Na de opname heb ik de totale band voor het eerst gehoord. Er waren nogal wat stukken die voor verbetering vatbaar waren, vond ik.

Gisteravond in bed hoorde ik de monoloog opnieuw. Ik had de tekst erbij en had aantekeningen gemaakt. Ik moet eerlijk zeggen dat ik zo nu en dan wat slaperig werd. Een volgende keer zou het misschien beter zijn de monoloog wat eerder op de avond uit te zenden. Ditmaal was dat moeilijk in verband met de programma-indeling”, vertelde Anne Wil.

Vorig jaar had Willem Tolenaar haar al gevraagd deze monoloog uit te spreken. Zij kenden elkaar van de Toneelschool uit Maastricht en ze heeft onder hem aan vijf verschillende hoorspelen mee gewerkt. Toen werden ook de eerste voorbereidingen getroffen. Twee weken lang tekst uitdiepen, punten en komma's zetten, want Joyce heeft zijn monoloog zonder interpuncties neergeschreven.

Dit jaar hebben we er nog eens dagen aan gewerkt. Een grammofoonplatenmaatschappij wil er nu een plaat van maken. Maar dan wil ik de monoloog wel opnieuw! inspreken”, besluit Anne Wil Blankers!

Een fragment uit: Molly Bloom.