Jaap Hoogstraten

Op 23 september 1929 werd Jaap Hoogstraten te Hilversum geboren.

Hoogstraten doorliep de HBS en kreeg toneellessen van Cruys Voorburg. Tijdens zijn schooltijd deed hij al radiowerk bij Willem van Capellen. In 1952 startte hij een eigen zaak in etalage-decoratie onder de naam Marcuse, terwijl hij zich eveneens bleef inzetten als hoorspelacteur.

Incidenteel speelde hij een theaterrol. Hij regisseerde bij de Gooise toneelvereniging “De Plankeniers”, onder meer een openluchtspel van Dick Dreux ter gelegenheid van Naarden 700 jaar, maar vertrok in 1969 naar Italië. Daar werkte hij mee aan een zevental televisie-shows en zwaaide hij de scepter in een restaurant in Florence.

Ondanks zijn verhuizing naar Italië werkte hij mee aan hoorspelen. In 2007 was hij voor het laatst op het toneel te zien in het Plankenierstheater te Naarden.

Jaap Hoogstraten is op 29 april 2015 te Laren (Noord-Holland) overleden.

Klikt u hier voor de beschreven hoorspelen waarin Jaap Hoogstraten geacteerd heeft.

Een interview uit 2004 voor Synopsis.

Rosa Spier Huis.

Hoogstraten schreef een klankbeeld over vierentwintig uur Rosa Spier Huis geïnspireerd op “Onder het melkwoud” van Dylan Thomas. Het Rosa Spier Huis in Laren (Noord-Holland) is een woon- en werkcentrum voor oudere kunstenaars en wetenschappers.

De bedoeling was dat medebewoners aan het klankbeeld zouden meewerken. Dat was geen probleem, ten tijde van de opname woonden onder andere Jo Fiedeldij Dop, Gerard Heystee, Ton Lensink en Rita Veth in het Rosa Spier Huis.

Met dank aan Hans Smit voor de opname.