Kommer Kleijn

Op 12 juni 1893 werd Kommer Kleijn te Dordrecht geboren.

Kleijn zou na drie jaar HBS een opleiding volgen voor de zeevaart maar werd wegens kleurenblindheid niet toegelaten. Hij werkte even op een kantoor en kwam uiteindelijk door toedoen van Top Naeff en Willem Royaards in 1911 op de toneelschool.

Tijdens zijn opleiding maakte hij zijn debuut met twee kleine rollen in Molière's "Belachelijke hoofse juffers". In 1914 haalde hij zijn diploma, maar door de mobiliatie kreeg hij pas in 1915 zijn eerste kansen. Met een kleine uitzondering speelde hij onder directie van Eduard Verkade tot 1929.

In dat jaar ging hij naar de AVRO radio, waar hij als acteur en regisseur meewerkte aan meer dan 2.500 hoorspelen. Zo vormde hij met Lily Bouwmeester het eerste duo Paul en Ina Vlaanderen in de serie van Francis Durbridge.

Hij werkte bij het Radiotooneelgezelschap van Willem van Capellen en leidde in de eerste na-oorlogse jaren het toneelgezelschap dat op AVRO-avonden optrad en voornamelijk uit radio-acteurs bestond. Zelf stond hij tot op 88-jarige leeftijd op de planken, de laatste jaren welliswaar incidenteel.

Kommer Kleijn is op 12 september 1982 te Hilversum overleden.

Klikt u hier voor de beschreven hoorspelen waarin Kommer Kleijn geacteerd heeft.

Klikt u hier voor de beschreven hoorspelen onder regie van Kommer Kleijn.

Een interview voor de AVRO.

Uitgezonden op 28 oktober 1966.

Een interview voor de VARA.

Uitgezonden in 1974.