Interviews en portretten beluisteren / Salomon de Vries jr.

Salomon de Vries jr.

Op 11 februari 1894 werd Salomon de Vries jr. te Winschoten geboren.

De Vries jr. werd onderwijzer, studeerde een tijdlang MO-Nederlands en letterkunde, maar besloot in 1917 journalist en schrijver te worden. Zo werkte hij voor het Groninger Dagblad en het Nieuwsblad van het Noorden.

Hij schreef enkele toneelstukken en een roman. In 1930 schreef hij een eerste hoorspel voor de VARA en het jaar daarop een tweede, De moderne Paljas, dat hij zelf mocht regisseren. In 1935 kwam hij in vaste dienst bij de VARA en bleef aan tot 1961. Tijdens de Tweede Wereldoorlog moest hij vanwege zijn Joodse afkomst onderduiken.

In de eerste aflevering van de reeks “De geschiedenis van het hoorspel” die in 1968 onder regie van Léon Povel door de KRO werd uitgezonden, maakt hij duidelijk wat een hoorspel volgens hem moet zijn:

“Ik heb altijd veel van toneel gehouden, maar daar was één ding dat ik nooit bij het toneel kon uitstaan, dat was wat men wel eens “het theatergebral” noemde. Dat hoor ik nog veel te vaak, zowel in hoorspelen als in televisiespelen, omdat de acteur zich niet realiseert dat hij niet naar de achterkant van de zaal moet, dat hij niet over het voetlicht moet, maar dat hij vlakbij degene staat die naar hem luistert.

Nu, in het begin wist ik wel wat ik wilde, maar ik wist niet hoe ik het moest krijgen! Ik weet nog dat ik bij de repetitie van mijn eigen tweede hoorspel met de rug naar de acteurs en actrices ben gaan zitten om na te gaan en te horen wat ik zou horen als het door de luidspreker kwam. Ik zeg nu nog altijd tegen m'n mensen: toen ik het hoorspel las, heb ik iets gehoord en dat wil ik weer horen voor zover dat mogelijk is.”

Salomon de Vries jr. is op 28 maart 1974 te Amsterdam overleden.

Klikt u hier voor de beschreven hoorspelen onder regie van Salomon de Vries jr..

Een portret door de Joodse Omroep.

Uitgezonden op 14 april 2010.