Index nieuws / Verkrijgbaar: Binnen de poorten

Binnen de poorten

Gepubliceerd 23 januari 2018.

“Binnen de poorten” is het oorlogsverhaal van Jules Schelvis (1921), een van de achttien Joodse Nederlanders die terugkeerden uit het Duitse vernietigingskamp Sobibor in Oost-Polen. In totaal werden 34.313 Joden uit Nederland naar deze moordfabriek gedeporteerd.

Schelvis overleed op 3 april 2016. Zijn liefste wens was dat de ervaringen die hij als gevangene van vernietigingskamp Sobibor had, ook na zijn dood aan de volgende generaties zouden worden doorverteld. De Stichting hoorspel nú voldoet aan die wens. En hoopt dat, met de hoorspelbewerking van het eigen verhaal van Jules Schelvis, met name zoveel mogelijk jongeren zullen kunnen voelen en begrijpen wat oorlog met mensen doet.

De aantekeningen van net na de oorlog resulteerden in 1982 in zijn boek “Binnen de Poorten”, een minutieus verslag van de gebeurtenissen in de vijf oorlogsjaren. Later maakten verhalenverteller Eric Borrias en theatermaker Gerard Evers van het boek een voorstelling, waarvoor Kees Swenne de muziek selecteerde en arrangeerde.

De voorstelling vormt de basis voor dit hoorspel waarmee de stichting Hoorspel Nú, twee jaar na de dood van Jules Schelvis, de draad weer oppakt en op haar manier het verhaal doorvertelt. Het hoorspel wordt omlijst met historische fragmenten en Joodse muziek.

Bron: Hoorspel Nú.

Voor € 13,25 verkrijgbaar bij Luisterrijk.

Klikt u hier voor "Binnen de poorten" op deze website.