Index nieuws / Eens komt de kans

Eens komt de kans

Gepubliceerd 17 oktober 2018.

Dit artikel is geschreven naar aanleiding van het bladmuziek-digitaliseringsproject dat de Stichting Omroep Muziek sinds 2017 uitvoert. Muziekbibliothecaris Jan Jaap Kassies heeft omroepmusicus Dolf Karelsen aan de vergetelheid ontrukt. Het verhaal achter de musicus mag niet vergeten worden.

Dolf Karelsen
Dolf Karelsen

Achttien jaar heeft in de muziekbibliotheek van de AVRO een operette van Dolf Karelsen en Peggy van Kerckhoven gelegen zonder dat iemand er naar omkeek. In mei 1940 kwamen de componist en de toen nog piepjonge tekstschrijfster klaar met dit speciaal voor de radio geschreven werk, maar Dora Schrama, Topy Glerum, Lex Karsemeyer en Johan Kaart, voor wie zij “Eens komt de kans” op instigatie van Max Tak hadden geschreven, zijn er nooit mee voor de microfoon gekomen.

Karelsen componeerde en arrangeerde voor grote radio-amusementsorkesten, nadat hij begonnen was met het bewerken van populaire songs voor destijds bekende dansorkesten als Eddy Meenks Decibels.

Na de Duitse inval in 1940 werd Dolf Karelsen vanwege zijn joodse afkomst door de AVRO ontslagen en deed “Eens komt de kans” tussen wal en schip vallen. In 1942 echter werd Karelsen verraden, opgepakt en gedeporteerd naar Westerbork. Hij is vervolgens op 10 november 1942 op transport naar Auschwitz gezet maar bij Cosel (Polen) is hij met alle mannen tussen 15 en 50 jaar uit de trein gehaald. Vandaar is hij vermoedelijk naar doorgangskamp Sint Annaberg gegaan. Zijn overlijden is “administratief” op eind maart 1944 geregistreerd.

In 1958 is deze operette onder het stof vandaan gekomen en men vond in elk geval in de composities genoeg waardevols om er alsnog een uitzending aan te wijden. Met als zangeressen Christine Spierenburg en Corrie Brokken en zangers Bert Robbe en Henk Dorel.

Klikt u hier voor de rolverdeling en aanvullende informatie.

Beluister de complete radio-operette.

Klikt u hier om de radio-operette te downloaden.

Bronnen: Het Vrije Volk, Jan Jaap Kassies en Muziekschatten.