Index nieuws / Eli Asser overleden

Eli Asser overleden

Gepubliceerd 27 januari 2019.

Scenarioschrijver en journalist Eli Asser is zaterdag 26 januari 2019 op 96-jarige leeftijd overleden.

Asser haalde zijn eindexamen gymnasium tijdens de Tweede Wereldoorlog. Vrij snel daarna dook hij onder. Na de bevrijding ging hij aan de slag als journalist voor het Haagsch Dagblad en het weekblad Vrij Nederland. Hij verzorgde onder meer de rubriek Nutteloze notities.

In 1953 beleefde hij bij de VARA zijn doorbraak als tekstschrijver met de komische radiostrip "Mimoza". Tot en met 15 mei 1954 was “Mimoza” de afkorting van "Misdaad en moeilijke zaken" en vanaf 9 oktober 1954 van "Ministerie van moeilijke zaken". Voor de radio maakte hij vanaf 11 november 1956 nog "Het huis is te klein", waarna hij overstapte naar de televisie.

Eind jaren 50 ging Asser naar reclamebureau De la Mar, waar hij hoofd radio, film en televisie werd. Maar al snel keerde hij terug naar de publieke omroep met het radioprogramma "Asser Koerier" in 1962.

Voor de AVRO schreef hij teksten voor de tv-programma's "Kijk die Rijk" en de "Wally Show". Niet lang daarna volgde voor de KRO het populaire "'t Schaep met de 5 pooten" dat zich afspeelde in een Amsterdams buurtcafé waar de gasten commentaar leverden op de snel veranderende tijdgeest rond 1970. Hoofdrollen waren er voor Piet Römer, Leen Jongewaard en Adèle Bloemendaal. De serie won in 1970 de Gouden Televizierring.

Klikt u hier voor "Mimoza" op deze website.

Bron deels: NOS Nieuws