Index nieuws / Luisterrijk der letteren. Hoorspel en literatuur in Nederland en Vlaanderen

Luisterrijk der letteren

Hoorspel en literatuur in Nederland en Vlaanderen

Gepubliceerd 23 oktober 2019.

Een ongeziene literaire rijkdom bevindt zich vandaag in de archieven van de openbare omroepen in Nederland en Vlaanderen. Daar liggen de vele hoorspelen en scenario's waartoe literaire auteurs sinds de vroege dagen van de radio hebben bijgedragen.

Maar wie herinnert zich nog de hoorspelen van Louis Paul Boon, Hugo Claus of Bert Schierbeek? Wie weet er nog dat literaire auteurs ook buitenlandse hoorspelen vertaalden en dat literaire teksten werden bewerkt voor het oor?

Al die facetten komen aan bod in "Luisterrijk der letteren". De inleiding biedt een overzicht van de intensieve raakvlakken tussen het literaire veld en de radio in de Lage Landen. Vervolgens behandelen de hoofdstukken oorspronkelijke hoorspelen van onder meer Walter van den Broeck en Ivo Michiels, vertalingen van Duitse en Engelse hoorspelen, en adaptaties zoals die van Herman Teirlincks toneelstuk "De vertraagde film".

Bijdragen over Nederlandse hoorspelen uit het interbellum en experimentele verbosonieën van Ab van Eyk versterken het beeld van een genre dat zich voortdurend vernieuwt in interactie met de literatuur. Als sluitstuk krijgt de lezer een overzicht van naoorlogse literaire hoorspelen. Op die manier toont en onderzoekt dit boek voor het eerst de rijkdom van het literaire hoorspel in Nederland en Vlaanderen.

Boekomslag

Product details:

Afwerking: Paperback

Aantal pagina's: 268

Verschijningsdatum: 2 december 2019

EAN: 9789401463942

Nur-code: Letterkunde

Uitgever: Academia Press

Boekvoorstelling "Luisterrijk der letteren"

In de SEL-reeks verschijnt "Luisterrijk der letteren. Hoorspel en literatuur in Nederland en Vlaanderen", dat voor het eerst de rijkdom van het literaire hoorspel in Nederland en Vlaanderen toont en onderzoekt

Na een welkomstwoord van Carl De Strycker (Poëziecentrum) belicht neerlandica Gwennie Debergh (Universiteit Antwerpen) wat het boek bijdraagt aan de Nederlandse literatuurstudie. Geluidskunstenaar Katharina Smets zet de avond luister bij met een audiofonische collage van Vlaamse hoorspelhoogtepunten.

Samenstellers Lars Bernaerts en Siebe Bluijs (Universiteit Gent) schetsen de achtergrond van het boek en de reeks. Het programma duurt ongeveer een uur en nadien volgt een receptie.

In samenwerking met Academia Press, Universiteit Gent (Vakgroep Letterkunde) met de steun van Poëziecetrum.

Praktische info:

Datum: vrijdag 6 december 2019 | 20 uur

locatie:

Poëziecentrum | Vrijdagmarkt 36, 9000 Gent

toegang: gratis

inschrijven: vervallen niet langer relevant.

Logo Poëziecentrum