Index nieuws / Het portret spreekt "De vergissing"

Het portret spreekt "De vergissing"

Gepubliceerd 21 oktober 2019.

Bron: Het Portret Spreekt.

Met trots presenteert Het Portret Spreekt "De vergissing": een play reading over de koloniale oorlog die Nederland voerde in Nederlands-Indië, geschreven door Han Ponneker.

De voorstelling wordt gespeeld door: Casper van Bohemen, Albertine de Kanter, Joop Keesmaat, Linda Møller, Roelant Radier en Robert Rosier.

Regie en bewerking: Gepke Witteveen

Techniek: Robert Bertsch

Productie: Gerda van der Vecht

In het bestaan van het theatergezelschap Het Portret Spreekt is geen voorstelling zó succesvol geweest als "Adieu Indië": een stuk dat precies past bij onze doelstellingen: historische gebeurtenissen als basis voor een levendige theatervoorstelling.

"Adieu Indië" is inmiddels meer dan 30 keer opgevoerd in Muzee Scheveningen, onze thuishaven. Na afloop waren de toeschouwers niet alleen enthousiast over wat zij gezien hadden, maar ook nieuwsgierig naar wat er daarna gebeurde: de voorstelling smaakte naar meer. Nu is het tijd voor dat vervolg: Het Portret Spreekt is bijzonder trots om te kunnen aankondigen dat er twee play readings zullen plaatsvinden van het stuk "De vergissing", dat handelt over de periode waar Adieu Indië ophield. De schrijver van dit stuk is Han Ponneker, oud-dagbladjournalist en toneelschrijver.

Nederlands-Indië was sinds de zeventiende eeuw het koloniale wingewest dat onze schatkist met honderden miljarden guldens vulde. Totdat "De gordel van smaragd", zoals het liefkozend werd genoemd, in 1942 door Japan werd overvallen en de Nederlanders werden verdreven.

 

Soekarno

Ir. Soekarno

Na de Japanse nederlaag enige jaren later, riep de Indonesische vrijheidsstrijder Ir. Soekarno de onafhankelijke Republiek Indonesië uit waar Nederland, dat zich echter nog steeds als rechtmatige eigenaar beschouwde, niets meer te zoeken had. Nederland stuurde een troepenmacht van 120.000 militairen "om de orde te herstellen", en zo begon een oorlog die bijna vijf jaar duurde en meer dan honderdduizend doden kostte.

Achteraf gezien en ondanks de kennis van nu blijft het onbegrijpelijk dat een door de Duitse bezetting en de oorlog uitgemergeld en verarmd land ten koste van miljarden guldens een legermacht op de been bracht voor een hersenschim.

Voorstellingen

Indisch Herinneringscentrum, Sophialaan:

Voorstelling zondag 27 oktober | matinee

Sophialaan 10

2514 JR Den Haag

Muzee, Den Haag:

Voorstelling vrijdag 1 november | aanvang 20:00 uur

Voorstelling zondag 10 november | aanvang 16:00 uur

Neptunusstraat 90-92

2586 GT Den Haag