Index Wist u dat….? / Herinneringen aan hoorspelen

Wist u dat….?

Door Herman Van Cauwenberghe.

Op straat en op terrasjes sprak ik vaak oudere mensen aan en vroeg dan: “Herinnert u zich nog hoorspelen die u hebt beluisterd?” Steevast was het antwoord: “Natuurlijk, Paul Vlaanderen!” Behalve “Sprong in het heelal” heb ik nooit nog een ander hoorspel horen vernoemen… Nu ja, de AVRO was al een hele tijd bezig met die detectiveseries over Paul en Ina's avonturen.

Francis Durbridge
Francis Durbridge

Wist u dat op 12 maart 1939 al “Spreek met Paul Vlaanderen en het komt in orde” in 8 delen werd uitgezonden? Natuurlijk was Kommer Kleijn de regisseur. De BBC had in 1938 al het initiatief genomen om de auteur Francis Durbridge onder de arm te nemen. Op 28 mei 1939 volgde de AVRO met een tweede serie: “Paul Vlaanderen en de mannen van de frontpagina”, ook weer in 8 delen, en op 14 april 1940 startte “Paul Vlaanderen en het Z 4-mysterie”, nu in 6 delen.

De oorlog zorgde voor een “Vlaanderenloze” periode en pas op 17 februari 1946 werden met “Haal Paul Vlaanderen er weer bij!” opnieuw 8 delen uitgezonden. Jammer genoeg is van dit alles (bij mijn weten) niets bewaard gebleven…