Index Wist u dat….? / Honderd jaar hoorspelen

Wist u dat….?

Door Herman Van Cauwenberghe.

Straks is het honderd jaar geleden dat een aantal Europese omroepen begonnen hoorspelen uit te zenden: in 1924 werd er in Engeland, Frankrijk en Duitsland voor de eerste keer mee geëxperimenteerd. In 1925 volgde Nederland.

Een overzicht? Op 15 januari 1924 werd “A Comedy of Danger” van Richard Hughes door de BBC ten gehore gebracht (over een aantal mensen die in een koolmijn in Wales vastzaten).

Richard Hughes
Richard Hughes

Radio-Paris volgde op 23 oktober 1924 met “Marémoto” van Gabriel Germinet en Pierre Cusy (een realistische weergave van de gebeurtenissen op een zinkend schip, maar na verloop van tijd blijken die mensen eigenlijk acteurs te zijn die repeteren voor de uitzending).

Op 24 oktober 1924 is de Südwestdeutscher Rundfunkdienst AG aan de beurt met “Zauberei auf dem Sender” van Hans Flesch (waarin de akoestische mogelijkheden van het nieuwe medium gedemonstreerd werden).

En Nederland volgde al snel met “'Verovering van Breda met een turfschip” van Willem Vogt (over de overrompeling van de Spaanse bezetting van het kasteel van Breda met een “Paard-van Troje”-achtige inval in het vijandelijk territorium, als vendel verborgen in het turfschip van schipper Adriaan van Bergen). De Hilversumsche Draadlooze Omroep zond dit hoorspel uit op 31 december 1925.