Index Wist u dat….? / Hoorspelen niet uitgezonden

Wist u dat….?

Door Herman Van Cauwenberghe.

Wist u dat het niet altijd gesmeerd liep met de uitzending van hoorspelen? Zo stond bijvoorbeeld op 11 april 1932 “De deur van de badkamer” geprogrammeerd, “een vroolijk spel in één bedrijf”. Het werd echter niet uitgezonden en “er werd een ander stukje voor de microfoon gespeeld”. In de krant stond de volgende dag: “Uitzending verboden”, omdat het stuk “tegen de goede orde” was.

Maar 's avonds publiceerde de krant een rectificatie van het bericht in de ochtendkrant: dat het stuk niet werd uitgezonden had niets te maken met orde of zedelijkheid, maar de Commissie voor het Algemene Programma had zich geen oordeel kunnen vormen doordat de tekst te laat werd ontvangen,…

In het voorjaar van 1959 moest “Het kwam onverwacht” ten gehore gebracht worden, maar dat is nooit doorgegaan. Het hoorspel ging over de gebeurtenissen in een klein provinciestadje dat getroffen werd door een atoomaanval, verteld door een lid van een vooraanstaand gezin. Het werd afgekeurd voor uitzending vanwege te verwachten angst en commotie doordat luisteraars zouden kunnen denken dat het geen fictieve aanval betrof.

Artikel Radio bode 7 juni 1940 Tekening Radio bode 7 juni 1940

Klikt u op een afbeelding voor een vergroting en aanvullende informatie.

En in 1940 waren al vier afleveringen van “Paul Vlaanderen en het Z 4-mysterie” uitgezonden, maar door het uitbreken van de oorlog op 10 mei 1940 was de rest nooit meer te horen. De tekst werd evenwel compleet in de Radiobode afgedrukt. Luisteraars werden toen blijkbaar erg au sérieux genomen!