Index Wist u dat….? / De Tweede Wereldoorlog

Wist u dat….?

Door Herman Van Cauwenberghe.

Wist u dat de oorlog ook zijn sporen heeft nagelaten in de radiowereld? Joodse acteurs en actrices werden plots niet meer gevraagd om mee te werken aan hoorspelproducties.

Elias van Praag bijvoorbeeld was in de dertiger jaren heel vaak te horen, maar op 30 november 1942 zat hij al in het concentratiekamp Mauthausen en op 16 december stierf hij daar. Een duiveltje-doet-al als Gustav Czopp werkte dikwijls mee aan hoorspelen. In 1941 dook hij echter onder, maar werd in 1941 verraden. In oktober 1944 werd hij afgevoerd naar het concentratiekamp Dachau waar hij in december van dat jaar vermoord is.

Een eenmalige medewerkster was de violiste, zangeres en actrice Jetty Cantor. Ze werd in 1940 bij de AVRO ontslagen, zat een tijdlang in Westerbork en werd in augustus 1944 naar Theresienstadt afgevoerd. Daar had ze evenwel meer “geluk” dan haar collega's: ze mocht deel uitmaken van het orkestje dat hen begeleidde naar de gaskamer. Ze overleefde, keerde terug naar Nederland en trouwde met… Maarten Kapteyn.

En Wam Heskes was getrouwd met een joodse vrouw. Zijn villa in Laren werd geconfiskeerd door de NSB, hij werd met de dood bedreigd door de Landwacht, maar wist aan terechtstelling te ontkomen. Hij had voor de oorlog bij de AVRO gewerkt, maar werd daar op non-actief gesteld in 1941. Na de oorlog was het “adieu AVRO!” en stapte hij over naar de KRO.