Index Wist u dat….? / Schoolradio

Wist u dat….?

Door Herman Van Cauwenberghe.

Wist u dat de eerste schoolradio-uitzending op 15 oktober 1928 te horen was? De NCRV startte toen met zang- en aardrijkskundelessen. Nu ja, aardrijkskunde… “Palestina als het land van den Bijbel” was de titel. Het merendeel van de uitzendingen bestond uit lezingen met een religieuze achtergrond. Op 27 mei 1986, toen de NCRV voor de laatste keer schoolradio bracht, waren 4987 uitzendingen gerealiseerd.

Op 19 november 1929 probeerde de KRO het ook eens, maar gaf het algauw weer op. Pas op 16 april 1948 werd de draad weer opgenomen met de serie “Uit de schatkamer van het Oude Testament” en ook deze omroep bleef lange tijd de jonge geesten met religie voeden. Pas in 1952 sloot de VARA zich aan, de AVRO en de VPRO volgden in 1953. Echte hoorspelen kwamen nu veel vaker aan bod en de leden van de hoorspelkern waren dan ook vaak te horen in de klas.

Radio in de klas, dat was een prima middel om bijvoorbeeld luisteroefeningen aan te bieden. Ik ben mijn hele loopbaan lang leraar Nederlands geweest en heb een aantal uitzendingen van de BRT in die zin gebruikt. “De duikende eend” was een serie die zich daartoe heel goed leende. Om mijn leerlingen te motiveren om ook naar Nederlandse hoorspelen te luisteren liet ik eens een aflevering van “De blauwe zaden” horen.

Jaren later ontmoette ik een oud-leerling en die vroeg me meteen: “Meneer, jaren geleden liet u ons luisteren naar een spannend hoorspel. Kan u me zeggen waar ik dat zou kunnen vinden?” Ik kon hem toen jammer genoeg geen tip geven, want hoorspelen.eu bestond nog niet. Ik hoop dat hij uit eigen beweging de juiste weg heeft gevonden. Wat moet zo'n beluistering in klasverband toch een indruk hebben nagelaten!

Kinderen luisteren naar de schoolradio.