Index Wist u dat….? / Hoorspelen als onderdeel van een radioprogramma

Wist u dat….?

Door Herman Van Cauwenberghe.

Wist u dat hoorspelen heel vaak aangeboden werden als onderdeel van een uitzending die week na week op dezelfde dag en hetzelfde uur terugkeerde?

Zo was er in de vijftiger jaren op zaterdagmiddag “De wigwam”, een KRO-programma voor de jeugd waarin vijf weken na elkaar “Vijf jongens en een oud kasteel” te horen was. En de AVRO zond op maandagavond “De radioscoop” uit. Daarin bracht het onderdeel “En nu… de hoofdfilm” hoorspelbewerkingen van films, bijvoorbeeld “Middernachtzone”, naar de film “Night People” met Gregory Peck.

Voor oorspronkelijke hoorspelen kon de liefhebber eind zeventiger jaren terecht bij “Literama-maandag” of “Literama-donderdag” van de NCRV. Voor werk van Andries Poppe, Gerrit Pleiter, Guy Bernaert, Mischa de Vreede was daar plaats ingeruimd.

In de veertiger jaren was “Voor de jeugd” op woensdag dé gelegenheid om spannende reeksen te beluisteren: “De verdwijning van Professor Efradilowa” of “Vier Hollandse jongens in de Alpen”.

Maar de langst lopende reeks zal wel “De avonturen van Ome Keesje” geweest zijn. Die startte eigenlijk al op 2 september 1929 met 43 delen van “Een uurtje bij de familie Mulder”. Eind 1932 werd dat dan “Een wonderlijk avontuur van Ome Keesje” en eind 1939 heette het “Ome Keesje en zijn verdere avonturen”, Honderden delen waren er te horen, tot in 1950. En er werd meegeleefd door de luisteraars.

De werkster van Willem van Cappelen, de auteur-regisseur van de serie, zei hem op eenkeer: “Nou, en dat ze ome Keesje in het ouwemannenhuis stoppen? Nou, ik vind het een schandaal! Ja, u weet zelf hoe ik woon: ik heb een kamer, keuken en alkoof. Ik kan hem niet hebben om te slapen, maar hij kan bij mij elke dag nog komen eten.”

De familie Mulder
De familie Mulder.