Index Wist u dat….? / Ontsluiting archieven Vlaamse openbare omroep

Wist u dat….?

Door Herman Van Cauwenberghe.

Wist u dat de reden voor het aanvankelijk onvolledige overzicht van de Vlaamse luisterspelen eigenlijk heel eenvoudig is? Bij het begin van de Tweede Wereldoorlog is het archief van het NIR, het Nationaal Instituut voor Radio-Omroep,bijna volledig vernietigd.

Het is te danken aan de Nederlandse radiogidsen en kranten dat we toch nog een en ander weten over de beginjaren van het luisterspel in Vlaanderen. Opnamen zijn er al helemaal niet bewaard, op ééntje na: “De boer die sterft” van 1947.

Voor de periode na de oorlog blijft het echter nog steeds zoeken naar naalden in de hooiberg. De Vlaamse kranten in de Brusselse Koninklijke Bibliotheek kunnen slechts ter plaatse geraadpleegd worden, al zijn ze ondertussen grotendeels gedigitaliseerd. En na de voor het hoorspel schitterende periode waarover we het reeds in aflevering 9 van “Wist u dat…?” hadden, is er bij de Vlaamse omroep niemand die inzage biedt in databases die toch moeten bestaan.

Hoorspelen.eu doet er alles aan om het culturele erfgoed van de omroepen levend te houden en heel wat mensen consulteren dagelijks de website, in binnen- en buitenland. Wat Andries Poppe, Michel De Sutter, Diane De Ghouy, Julien Schoenaerts, Marga Neirynck, Anton Cogen en nog vele anderen hebben gerealiseerd is niet zomaar in de ether verdwenen!

Opname van een hoorspel
Klikt u op de foto voor een vergroting en aanvullende informatie.
Foto uit Etcetera van september 1987.