Index Wist u dat….? / De verhouding tussen de Amerikanen en het hoorspel

Wist u dat….?

Door Herman Van Cauwenberghe.

Wist u dat er tussen de Amerikanen en het hoorspel geen al te goede verhouding bestaat? In een aan het Duitse hoorspel gewijde thesis stelde een universiteitsstudente het als volgt: “Het Duitse Hörspiel is een kunstvorm die wij in Amerika niet kennen. Het commercialisme in ons radiosysteem biedt aan deze soort kunst geen ruimte. De enige soort die de sponsors kunnen “verkopen” aan het grootste deel van het publiek is de “soap”.

De meeste Amerikanen zijn te rusteloos of hebben het te druk om te gaan zitten en zich te concentreren op een spel dat ze enkel kunnen horen, vooral als ze er eentje kunnen zien en horen op de televisie. Zij die een hoger niveau van radiospel genegen zijn en steunen zijn blijkbaar te gering in aantal om de ruimere productie van dergelijke spelen te garanderen.

In Duitsland, en in verscheidene andere landen, is het systeem verschillend. De Duitse radio wordt gefinancierd door de overheid. Het is niet zo dat de Duitsers geen “soap” hebben om naar te luisteren, en dat doen ze beslist, maar door de financiering vanwege de overheid heeft de smaak van de meerderheid geen belang: er is iets voor élke smaak.”

Ik weet niet of u dat ook zo aanvoelt, maar deze analyse doet me denken dat wij in Nederland en Vlaanderen aan het afglijden zijn naar de Amerikaanse toestand, wat het hoorspel betreft tenminste…

Nina Klowd en Virginia Payne

Opname in 1943 van de radio soap "Ma Perkins" met Nina Klowd en Virginia Payne.
Gesponsord door de Procter & Gamble Corporation.

Beluister de aan- en afkondiging van het hoorspel "Rebecca" op 9 december 1939.
Het hoorspel werd gesponsord door Campbell soup.