Index Wist u dat….? / 30 oktober 1938

Wist u dat….?

Door Herman Van Cauwenberghe.

Wist u dat 30 oktober 1938 een beroemde, ja zelfs beruchte datum voor het hoorspel is? Toen werd in Amerika een radiobewerking van H.G. Wells' sciencefictionroman “The War of the Worlds” uitgezonden. Orson Welles was de regisseur.

Orson Welles
Orson Welles in 1938

Er is toen een ware opschudding onder de luisteraars ontstaan. Onze kranten wijdden er natuurlijk ook diverse artikels aan. Zo ook in de Vlaamse krant “De Volksstem” van 7 november 1938, waar het hoorspel als volgt werd beschreven:

“Een hoop bewoners van Mars is in Amerika met een reuzenkogel neergekomen en heeft allesbehalve vriendelijke bedoelingen.” Vooral aan de reacties van de luisteraars wordt aandacht besteed: “Die ren van al die auto's naar de bergen, die ren naar gasmaskers, maar ook de zelfmoorden, de wanhoopsdaden van allerlei aard.”

En waarom? “De paniek zou ontstaan zijn doordat in de bewerking van het Engelse boek al de namen der steden door Amerikaanse namen vervangen werden.”

Als hoofdoorzaak noemt de journalist echter: “Wat hier faalde was de geest van de Amerikaan. Hij vergat gewoon op zijn Amerikaans te denken. Hij deed wat een doodgewone Europeaan in zo'n geval zou doen: paniek verwekken.”

Die journalist had 19 oktober 1953 moeten meemaken, toen de BBC het eerste deel van “Journey into Space” uitzond, en 1 oktober 1955 toen de KRO de Nederlandse bewerking “Sprong in het heelal” begon uit te zenden. De Europeaan reageerde toen heel anders: hij bleef thuis en luisterde gespannen, en de straten bleven op zondagavond leeg…

De Volksstem” van 7 november 1938

Eerste deel van een artikel uit de "De Volksstem” van 7 november 1938.

De Volksstem” van 7 november 1938

Tweede deel van een artikel uit de "De Volksstem” van 7 november 1938.

Bron deels: De Volksstem.