Het kan!

Het Parool

Zaterdag 7 januari 1967, maar nog steeds actueel!

Radio heeft sinds de komst van de televisie, veel van zijn populariteit verloren. De populairste programma's van nu zijn shows van popmuziek en nieuwsuitzendingen. Dat is, zeggen sommige onderzoekers, het enige terrein waarop de radio zich in de toekomst zal kunnen handhaven.

De vraag is, of deze veronderstelling juist is. Afgezien van het feit dat ook dit gebied nog enorm, groot is, zou het toch jammer zijn als dat werkelijk zo was. Hoe jammer weten de mensen die het televisie-loze tijdperk nog hebben meegemaakt en die zich kunnen herinneren, dat soms de straten in heel Nederland leeg waren omdat jong en oud aan het toestel gekluisterd zat. Het toestel, dat geen beelden uitzond, maar alleen geluid, dialoog, die de verbeelding nog een kans gaf.

Lang geleden was er een serie die "Paul Vlaanderen" heette, een detective hoorspel met spanning en sensatie. Er was een serie die "Sprong in het heelal" werd genoemd en los van sciencefiction en sensatie was er eens een familie "Doorsnee", waarvoor talloze vergaderingen werden verzet.

In de pretsfeer was er "Mimoza (Misdaad en moeilijke zaken/Ministerie van Moeilijke Zaken)" en ook "De jeugd vliegt uit" minder pret, maar meer problemen trok miljoenen luisteraars. Kan dat nu niet meer? Ook niet nu televisie een gewoon ding is geworden, waarvan bekend is, dat het kan worden afgezet?

Misschien is het wel zo, dat de radio te snel de moed heeft opgegeven. Er is een soort gelatenheid ontstaan onder het motto: "Tegen televisie kunnen we toch niet op". Dat stimuleert natuurlijk niet het zoeken naar programma's waarvoor veel belangstelling zou kunnen worden gewekt. Radio stelt zich tegenwoordig vaak tevreden met "tweede keus". Veel goede medewerkers zijn naar televisie overgestapt (de beste??) en creatief talent zoekt eerder de televisie omdat er meer te verdienen valt.

Veel argumenten pleiten voor de stelling; het kan ook nu nog. Eén ervan is: het lezen, een oude vorm van ontspanning is door televisie sterk toegenomen.

En dan nog een argument uit de praktijk. Amerika meldt een hausse-beluistering van het radioprogramma "Chickenman" een vogelman in de trant van Batman, die in New York en omgeving een geweldige figuur is geworden. Door de week schoenverkoper, in het (weekend een held met een verenpak aan en een masker voor, die van het ene avontuur in het valt. Radio, zoek, werk, probeer, hou vol. Het kan.