Index: Hoorspel Plus / Hoorspelkern Centraal Militair Hospitaal

Hoorspelkern Centraal Militair Hospitaal

De Tijd

Donderdag 6 januari 1955

Radio Oog in Al voor zieke militairen

Hoorspelen en klankbeelden door Utrechts hospitaal verzorgd

Het Centraal Militair Hospitaal Oog in al te Utrecht heeft een eigen radio-omroep. De chef van de technische dienst in dit hospitaal de heer E. Martens is een verdienstelijk' radio-amateur. Hij heeft in zijn vrije tijd met zijn personeel een zendapparaat geconstrueerd, dat een deel van het gebouwtje van de technische dienst op een der Hilversumse Studio's doet lijken.

De mogelijkheden van deze apparatuur zijn groot. Voor een deel reeds verwezenlijkt, want behalve de patiënten in het hospitaal Oog in Al kunnen ook die in het hospitaal aan de Springweg te Utrecht permanent genieten van de programma's, die deze studio uitzendt. En gedurende de Kerstdagen van 1953 en 1954 waren ook de hospitalen in Den Haag, Amersfoort, Arnhem en Assen en het militair sanatorium te Amersfoort op de studio Oog in Al aangesloten.

Dank zij medewerking van de sectie welzijnszorg van het ministerie van Oorlog en giften van particuliere zijde, konden de benodigde opname-apparaten en microfoons worden aangeschaft. De discotheek, die aanvankelijk nog geen 100 afgedraaide plaatjes telde groeide uit tot een rijk-gevarieerde verzameling van ongeveer 1200 platen. Thans wordt elke vrijdagavond een populair verzoekplatenprogramma en eens in de 14 dagen een klassiek programma uitgezonden.

Maar de aspiraties van de studio Oog in Al reiken verder, want - hoewel de Hilversumse zenders vrij veel zendtijd wijden aan programma's voor zieken - zijn er toch vele uitzendingen, die de patiënten moeten missen, omdat zij vallen in de rusttijden, waarin de hospitaal-radio moet zijn gesloten.

Utrecht, Interieur Radio Studio C.M.H.U.

Utrecht, interieur radio studio C.M.H.U. "Oog in al".

foto van de site legerplaats.nl

Om hierin tegemoet te komen werd een hoorspelkern uit het personeel opgericht, die zich onder leiding van de administrateur van het hospitaal, majoor T. C. J. Marcelis, ging toeleggen op de vervaardiging van hoorspelen en klankbeelden, die speciaal zijn afgestemd op de smaak van de luisterende patiënten. De hoorspelen worden zeer gewaardeerd. Er zijn er bij, die al acht maal zijn uitgezonden en steeds weer enthousiaste bijval van de patiënten oogsten.

's Zondags wordt zowel de R.K. als de protestantse kerkdienst uit de kapel van het hospitaal uitgezonden. Ook ver buiten de landsgrenzen zijn de opnamen van de studio Oog en Al te horen geweest. Toen Nederland nog troepen had in Indonesië en Korea, werden geluidsbanden, waarop Kerstprogramma's waren opgenomen, verzonden naar de militairen over zee en aldaar tot in de voorste linie ten gehore gebracht.

En op de Kerstdagen van 1954 waren het weer de jongens in de hospitalen te Den Haag, Amersfoort, Arnhem en Assen, die een zeer gevarieerd radio-menu voorgeschoteld kregen. Naast kerstwensen van de minister van oorlog en van de inspecteur van de geneeskundige dienst der Koninklijke landmacht, vermeldde het programma: twee grote hoorspelen, een radiopuzzle, hersengymnastiek tussen twee groepen patiënten en maar liefst acht en een half uur verzoekplaten. 300 aanvragen waren binnengekomen, waarvan slechts 86 platen niet aanwezig waren.

Hoorspelen gerestaureerd.

Gerard Leeuw heeft drie hoorspelen van de Hoorspelkern van het Centraal Militair Hospitaal gerestaureerd. Dankzij zijn inzet zijn de onderstaande titels beschikbaar voor toekomstige generaties.

Alonzo MacTavish in Parijs

Blauwbaard

Open balkondeur, De