Index: Hoorspel Plus / Een klankbeeld ontstaat

Een klankbeeld ontstaat

KRO-gids

24 februari 1952

De geschiedenis van het klankbeeld, waarvan het onderstaande artikel spreekt speelde zich af tussen woensdagmorgen 11.36 uur (het telexbericht) tot zaterdagavond 23.00 uur, het tijdstip waarop het klankbeeld op de band was vastgelegd.

Woensdag 6 februari 1952 om 11.46 uur komt er een telexbericht binnen met betrekking tot het overlijden van koning George VI van het Verenigd Koninkrijk. De programmaleiding neemt snel een besluit en geeft de auteur opdracht een klankbeeld te schrijven.

Dezelfde dag nog worden alle regelingen getroffen, als het uitnodigingen van de acteurs, het opvragen van documentatie en geluidsmateriaal, het bespreken van studio's etcetera.

Zaterdagmorgen is het scenario klaar en kan worden uitgetikt. De regisseur leest het scenario dat pagina na pagina wordt ingeleverd. Technici luisteren de platen af en direct daarop beginnen de repetities. Zaterdagavond laat is het klankbeeld opgenomen, dat zondagavond wordt uitgezonden.

Koning George VI
Koning George VI

Maandagochtend schreef de Volkskrant:

De KRO had in zijn zondagavond programma een klankbeeld over het leven van koning George VI van het Verenigd Koninkrijk. De auteur Tom Bouws tekende in dit gave radiospel de figuur van de koning in een haast omfloerste halftoon, die psychologisch zuiver was afgestemd op de wat melancholisch-bescheiden figuur van de vorst.

De waardering voor dit klankbeeld groeit nog, als men de omstandigheden in aanmerking neemt. De opdracht tot het maken van dit klankbeeld ontving Tom Bouws woensdagmiddag, enkele minuten nadat het overlijden van de Britse koning bekend werd. De daarop volgende uren tot donderdagavond besteedde hij aan het verzamelen van documentatiemateriaal.

Na dag en nacht te hebben doorgewerkt leverde hij zijn manuscript af. Regisseur Willem Tollenaar, de acteurs en de geluidstechnici vormden daar de tekst op gevoelige wijze tot het klankbeeld, dat zondagavond werd uitgezonden. De prestatie, die de KRO aldus leverde, verdient respect en waardering.