Index Plus / Moordbrigade Stockholm

Moordbrigade Stockholm

Vanaf 1 oktober 1975 zond de VARA een 31-delige hoorspelserie uit naar de Sjöwall en Wahlöö-boeken van de auteurs Maj Sjöwall en Per Wahlöö onder de titel "Moordbrigade Stockholm". De serie werd herhaald vanaf vanaf 14 mei 1987 in 43 delen. De regisseur van deze realistische misdaadserie was Ad Löbler

Auteurs

Sjöwall en Wahlöö is de naam waaronder het Zweedse schrijversechtpaar Maj Sjöwall en Per Wahlöö tussen 1965 en 1975 tien maatschappijkritische misdaadromans publiceerde. De serie vormde een breuk met traditionele detectives, omdat voor het eerst het genre gebruikt werd om het functioneren van de politie en de maatschappij aan de orde te stellen.

Sjöwall en Wahlöö
Sjöwall en Wahlöö
De tune en fragmenten

De muziek voor deze serie werd naar Zweedse volkliedjes geschreven door Cees Smal en uitgevoerd door Letty de Jong en Harry Mooten.

De tune.

Martin Beck in gesprek met z'n echtgenote en dochter.

Martin Beck in gesprek Lennart Kollberg.

Ad Löbler over acteur Jan Borkus.

Hoofdrolspelers
Jan Borkus
Jan Borkus speelt Martin Beck.

De hoofdpersoon is Martin Beck, inspecteur en later commissaris bij de Rijksmoordbrigade. Beck is een nuchtere antiheld: hij doet zijn werk en ondergaat lijdzaam de beslissingen van hogergeplaatsten, zonder zich er echter al te veel van aan te trekken.

Hans Karsenbarg
Hans Karsenbarg speelt Lennart Kollberg.

De voornaamste collega en beste vriend van Martin Beck is Lennart Kollberg. Hij is een doortastende rechercheur en geeft de voorkeur aan stevig met de vuist op de deur bonken boven rustig aanbellen. Hij draagt uit principe geen vuurwapen.

Paul van der Lek
Paul van der Lek speelt Fredrik Melander.

Frederik Melander is een collega die altijd op het toilet zit als men hem nodig heeft. Melander beschikt over een perfect geheugen waar zijn collega's dankbaar gebruik van maken.

Hans Hoekman
Hans Hoekman speelt Gunvald Larsson.

Gunvald Larsson is een buitenbeentje: een voormalige officier op de koopvaardijvloot, afkomstig uit de hogere kringen.Vanwege zijn eigengereide, vaak bruuske optreden is hij niet populair onder zijn collega's.

Voor volledige de rolverdelingklikt u hier.

Interview met regisseur Ad Löbler

Synopsis, nummer 44, mei / juni 1987

Vanaf 14 mei 1987 wordt door de VARA de hoorspelserie "Moordbrigade Stockholm" herhaald. Deze serie werd door Anton Quintana bewerkt naar de beroemde misdaadromans van het Zweedse schrijversechtpaar Maj Sjöwall en Per Wahlöö.

Voor mij als regisseur was het werken aan deze geweldige serie een van de hoogtepunten uit mijn carrière. Want ik had altijd geweigerd detectivehoorspelen te maken. Die werden door de andere omroepen genoeg uitgezonden vond ik en er waren teveel sensationele aspecten aan. Maar de beide Zweedse auteurs legden veel meer het accent op de maatschappelijke, menselijke kant van het politiewerk, de politiemannen hadden veel meer menselijke trekjes en het totaal van de romans gaf een scherpe kijk op hetgeen onder het oppervlak van de Zweedse welvaartsmaatschappij gebeurde.

De productie gaf wel veel problemen, want het waren gecompliceerde verhalen, met veel mensen er in en soms heel trage ontwikkelingen. Anton Quintana heeft echter veel ervaring in dat soort bewerkingen en hij bracht om te beginnen het aantal figuren terug tot het strikt noodzakelijke. Sommige rollen werden samengevoegd, bijkomstigheden werden geschrapt.

Het geheel nam natuurlijk ook veel tijd. Want we hebben in totaal zo'n honderd studiodagen aan dit alles besteed. En ik moest steeds met Anton Quintana overleggen om te weten hoe lang bepaalde figuren in de serie bleven. Want er moest dan gekozen worden voor een acteur of actrice en als het zo voorkwam dat die dan dan niet vrij was, moest je weer uitwijken en schuiven.

Het was een bijzonder plezierige productie om te maken. Want vanaf het eerste moment af ontstond er een gevoel dat we als team aan het werk waren. De vier vier acteurs die de voornaamste rollen speelden: Jan Borkus als Martin Beck, Hans Karsenbarg als Kollberg, Paul van der Lek als Melander en Hans Hoekman als Larsson, raakten zo op elkaar ingespeeld dat het werkelijk leek of ze dagelijks met elkaar werkten aan de oplossing van vaak gruwelijke zaken. En ook de acteurs die in losse partijen meewerkten, weden daardoor aangestoken.

De boeken van Sjöwall en Wahlöö zijn met groot psychologisch inzicht geschreven, de figuren zijn echte mensen met hun eigen karaktertrekken en Anton Quintana heeft daar nog weer zijn eigen bijdrage aan geleverd, zodat de rollen niet het gebruikelijke heldhaftige of schurkachtige patroon kregen, maar juist mooi open waren en lieten zien dat hier mensen, zoals wij die dagelijks om ons heen ontmoeten aan het woord waren.

Technisch waren er ook veel interessante problemen. Als voorbeeld: in een van de afleveringen werden er gesprekken gevoerd via walkie-talkies. De acteurs bevonden zich echter in verschillende ruimten en ze konden elkaar werkelijk niet zien. Dit gaf een extra spanning aan de scènes.

Een bijkomende attractie van deze herhalingen zal voor de hoorspelliefhebbers zijn, dat er stemmen in klinken van acteurs die we de laatste jaren niet meer horen. Het wordt voor hen een beetje een monument...

Vermenigvuldiging of verspreiding van de hele of gedeeltelijke inhoud van dit interview is zonder voorafgaande schriftelijke toestemming niet toegestaan.

© Synopsis

Bronnen: Synopsis en Wikipedia.