Index: Hoorspel Plus / Ome Keesje

Ome Keesje

Op 2 september 1928 start de hoorspelserie "De familie Mulder", geschreven en mede opgevoerd door Willem van Cappellen. Naast de verschillende leden van de familie, speelt hij ook de rol van de hoog en schriel pratende Ome Keesje. Deze bijrol blijkt zo populair te zijn bij de luisteraars dat vanaf 1932 de serie omgedoopt wordt tot "De avonturen van Ome Keesje". Van Cappellen laat de rest van de familie naar Amerika emigreren.

Van Cappellen is de oude baas na een paar jaar echter zat en wil weer eens wat anders doen. Hij laat Ome Keesje steeds zieker worden. Het VARA-bestuur heeft dit plan snel door en is bang haar grote publiekstrekker te verliezen. Van Cappellen krijgt de opdracht om de bekende oom snel beter te laten worden.

Vanaf zondag 9 maart 1941 verzorgde de Nederlandsche Omroep de programmering via de twee Hilversumse zenders. Ome Keesje was nog enige tijd te beluisteren bij de Nederlandsche Omroep.

Op 28 oktober 1945 maakt de serie een doorstart, maar is dan niet meer zo geliefd als voor de oorlog, op 14 mei 1950 valt het doek voor Ome Keesje en kan Willem van Cappellen aan iets nieuws beginnen.

Een complete aflevering.

Beluister "De verwisselde viool".

De familie Mulder
Meyer Sluyser over Ome Keesje.

Een gedeelte uit het boek "Een klein mannetje met een klein potlood" van Meyer Sluyser.

Voor de VARA.

Uitgegeven door N.V . De Arbeiderspers - Amsterdam - 1965.

Het is moeilijk te zeggen in welke kwaliteit Willem van Cappellen de grootste populariteit genoot. Als schrijver, als voordrachtskunstenaar, als acteur in hoorspelen? Maar één ding is zeker: de kinderuurtjes van Willem van Cappellen waren vermaard.

Het begin was heel nuchter.

Op 2 september 1928 stond er in het blad van de VARA: "Een uurtje bij de familie Mulder".

De aangename verrassing.

Beste kinderen! Als jullie zondagmorgen om half tien naar het eerste radio-kinderuurtje van de VARA gaat luisteren, zullen we je bij de familie Mulder brengen. Luister zondagmorgen maar goed, dan zal je eens horen wat een aangename verrassing jullie wacht...

Dat was het begin van een glorietijd. De familie Mulder werd de radio-sensatie van Nederland. Ome Keesje, gespeeld door Willem van Cappellen, werd de populairste grijsaard tussen Cadzand en Roodeschool.

De avonturen van Ome Keesje werden een serie in een onafzienbare reeks vervolgen. Er kwam geen eind aan... trouwens er mocht geen eind aan komen. Ingewijden wisten hoe deze serie in elkaar werd gezet. Meestal moest de tekst nog geschreven worden op het ogenblik dat men aan de repetities begon. Dat was geen luiheid van Van Cappellen, maar methode.

Brieven uit het hele land gaven raad: laat Ome Keesje nou dit of dat doen. Ome Keesje was evenals Charles Dickens erg gevoelig voor een goedgemeend advies. Andere briefschrijvers leefden zo intens mee, dat ze het aardige ouwe kereltje logies aanboden. Belegen dames vroegen hem ten huwelijk. Hele volksstammen in Nederland konden het krakerige stemmetje van Ome Keesje beter imiteren dan Van Cappellen zelf.

De VARA werd overstroomd met kussens, kleden, doeken, schilderijen... alles met de beeltenis van Ome Keesje. De familie Mulder was geliefder dan later de familie Doorsnee ooit is ge- weest, en dat wil wat zeggen.

Op zekere dag verscheen er een verhuiswagen voor de studio. Stevige kerels droegen een loodzwaar voorwerp naar binnen. Een klomp beton... een vereerder had de kop van Ome Keesje meer dan levensgroot in cement gegoten en aan de VARA cadeau gedaan. Het blok staat nog steeds in de VARA-tuin, het heeft weer en wind, oorlog en bezetting doorstaan; afen toe moet het worden schoongemaakt, want de mussen hebben nog steeds geen weet van Ome Keesje...

In 1958 heeft Van Cappellen afscheid van de VARA genomen. Toen had hij er zijn dienst op zitten. Met ontelbare hoorspelen. Met opvoeringen in het land van Ome Keesje en van Monkey de Mensaap. Maar af en toe komt de trouwe Willem nog voor de microfoon. Hij kan het niet laten. En de VARA evenmin. Hij hangt nog steeds aan de VARA en de VARA aan héßm.

Een interview.

Een interview met Willem van Cappellen uitgezonden door de VARA in 1965.

Ome Keesje op deze website.

Ome Keesje gaat kippen kopen

Verwisselde viool, De

Zonderlinge testament, Het

Overige informatie.
Auteur en regie: Willem van Cappellen
Omroep: VARA
Uitzending: Eerste aflevering op 02-09-1928.
Laatste aflevering op 14-05-1950.
Illustraties familie Mulder: Klikt u hier voor de originele illustraties.